Biztonságos hátteret minden vállalkozásnak!

1024 576 Metrik
  • 0

Néhány kivételtől eltekintve az esetek többségében a biztonsági mentés már csak akkor kerül szóba, ha megtörtént a baj. Sok vállalkozónak, KKV-nak még ma is kérdés, hogy szüksége van-e szerverre, biztonságos backupra, mert drágának és bonyolultnak tartják ennek kiépítését. Bemutatjuk, hogy mire van szükség a biztonságos céges informatikai működésért.

Intézményi, céges informatikai rendszer alapvető eleme kell, hogy legyen egy megbízható háttértároló számítógép, amelyre folyamatos biztonsági mentés történik a fontos, nehezen vagy egyáltalán nem pótolható adatokról. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok helyen erre nem fordítanak kellő figyelmet, pedig adataink értékéhez képest elenyésző költséggel lehet kiépíteni egy jó mentési rendszert. Érthető, ha egy mikro vállalkozó, kis cég tulajdonosa, nem akar százezreket költeni szerverre, külön termet, klímát biztosítani ennek és még a megnövekedett költségeket is fizetni, amit a nagy energiaigényű szerverek igényelnek. De akkor mi a megoldás?

Tehát kell egy szerver, ami egy egyéni/cél számítógép és egy speciális szoftver, amelyek együttesen biztosítják minden hozzácsatlakoztatott számítógépnek, hogy a rendelkezésre álló erőforrásait és szolgáltatásait biztosítsa, miközben fogadja a számítógépek kérelmeit, de ne emelje a rezsiköltséget, ne kelljen beépíteni a költségvetésbe, legyen hatékony és megfizethető. Nos, a megoldás a NAS.

Mi ez? NAS
A NAS, legegyszerűbben definiálva egy hálózati adattároló. Egy olyan olcsó célszámítógép, amelybe akár több merevlemez is tehetünk, majd ezt a világhálóra csatlakoztatva hozza a klasszikus szerverek által ellátott feladatokat. A NAS-t a hálózaton Windows, Linux és a Mac OS számítógépek és valamint mobil eszközök egyaránt elérhetik, beleértve az okostelefonokat, tableteket is. Egy hálózatra kapcsolt tároló (Network Attached Storage), legfőbb funkciója a fájlmegosztás, vagyis a fájlokat, dokumentumokat, képeket, videókat amelyeket a NAS-ba helyezett winchesteren tárolunk, azt a hálózat mindegyik gépéről elérhetjük. Lehetőség van különböző jogosultságok beállítására is, így a legkönnyebb és legolcsóbb megoldani a fájlok közös használatát.

Mivel nem egy hagyományos használatú számítógépről beszélünk egy szerver esetében, a hardverének bizonyos feltételeknek meg kel felelnie. Strapabíró alkatrészekre és tartós komponensekre van szükség, ahhoz, hogy ne álljon le a szerver, mert meghibásodik egy alkatrész a túlhasználattól. A szerver számára folyamatosan biztosítani kell az áramellátást, a folyamatos teljesítményhez kell egy megbízható energiaforrás, hogy az elégtelen áramellátásból, esetleges hálózati hibákból eredő problémákat megelőzzük.

How much is the NAS?
Egy pc/laptop esetén nincs biztonsági mentés. Ha beüt a krach, az adatok visszaállítása minimum 200.000Ft, ha egyáltalán lehetséges. Amennyiben van egy központi szerver/NAS – amely már 100.000 forintból is felállítható -, az adataink sokkal nagyobb biztonságban vannak. Például, ha bővítjük vagy lecseréljük a gépjeinket, nem kell az adatok elérésével bajlódni, hiszen mindent központilag tárolunk. Valamint szükség esetén egyéb alkalmazásokat is futtathatunk (belső levelezés, VPN távelérés, adatokhoz való hozzáférés okos eszközökről). A NAS-ok magoldást kínálnak egy kisvállalkozás komplett hálózati feladatigényére, töredékáron és nagyságrenddel alacsonyabb energiafogyasztással.

Akár kisvállalkozásunk van, akár nagyobb céget vezetünk, szükségünk van a biztonságos adattárolásra, informatikai rendszerre. Az egyszerű fájl- és nyomtató-szervertől kezdve a több funkciós, akár több száz klienst kiszolgáló szerverek beállítása nagy felelősség és szakértelmet kíván. Óriási biztonsági kockázattal jár egy cég, egy intézmény számítógépes rendszerébe, ha biztonsági hiányosságok, beállítás béli hézagosságok vannak.