IT-barát – Rendszergazda otthonra

Metrik
  • 0

Munkahelyünkön, hivatalokban biztosan szembe jött már velünk a híres rendszergazda, aki sokszor varázsütés szerűen old meg informatikai problémákat, ad válaszokat lehetetlennek tűnő kihívásokra. Talán még nem gondoltunk rá, de  esetenként otthon is szükség lehet egy IT-barátra, hogy miért? Az előrejelzések szerint 2017-re az okos tévéknek, telefonoknak, különféle lejátszóknak, táblagépeknek, számítógépnek, háztartási-, biztonságtechnikai- és sok más web-képes eszköznek a száma eléri a 8,2 milliárdot, de a népesség csak 7,4 milliárd körül alakul majd. Természetesen a bolygón lesznek olyanok, akiknek nem lesznek digitális eszközeik, de a többségünk birtokolni fog ilyet és mint rendszert kell kezelni ezeket.

A digitális paradigmaváltás miatt

Manapság egyre több adatot – fotót, dokumentumokat, számlákat – tárolunk különböző digitális adathordozóinkon. A digitalizáció a legtöbbünk munkavégzését is befolyásolja, egyre gyakoribb igény, hogy otthonunkban is biztonságos IT rendszer legyen kiépítve, szerverrel, távoli irányíthatósággal, akár több klienssel is. Ennek gazdaságos megtervezését, kivitelezését elvégzi a rendszergazda.

Adatok

Egy otthoni vagy irodai hálózatban előbb-utóbb felmerül az igény, hogy bizonyos számítógépeken tárolt adatokhoz más gépekről is hozzá lehessen férni. Legyenek ezek fotók, videók, dokumentumok, adatbázisok, esetleg programok. Ha ezt a lehetőséget megteremtjük, akkor közösen tudunk használni adatokat, és nem kell azokat hordozható adattárolón átvinni a gépek között. A megoldás a fenti igényre az, hogy az erre a célra kijelölt gépeken bizonyos mappákat megoszthatunk, így a hálózat felől, a többi gép számára is láthatóvá válhat a tartalma. Természetesen megfelelő jogosultságok megadásával korlátozhatjuk a hozzáférést. A rendszergazda, otthonunkban is meg tudja teremteni a biztonságos, optimális adattárolást.

Családi mozidélutántól a vállalkozásig

Sok családban, ahol használnak két-három számítógépet felmerülhet az igény, hogy a filmeket, zenéket egy központi helyen tárolják, elérhető legyen több eszközről is a média. Egy jól megtervezett hálózat és egy házi szerver segít a családi vállalkozás, vagy épp az egyéni üzleti, tanulmányi dokumentumok biztonságos tárolásában is. Ne feledjük, a biztonsági mentés kérdése legtöbbször csak adatvesztést követően merül fel. Bízzuk fontos adatainkat szakemberre!

Okos eszközök

A legtöbb technikai fejlesztés a kényelmünk érdekében jön létre, biztonságunk fokozása mellett. Az első okos otthon rendszerek is a biztonságra helyezték a hangsúlyt: a nyílászáró rendszerek, az automatizált energia ellátás, az egyre magasabb fokú személyes biztonság megteremtését szolgálták. Napjaink technológiája lehetővé teszi, hogy ezek az eszközök elérhetőek legyenek, így evidens igény támadhat a távolról irányítható klímaberendezésre, az internettel összekapcsolt zárrendszerre, ami szokatlan működtetés esetén jelez a tulajdonos mobilkészülékén keresztül. Ezek már létrehozott termékek, optimális és biztonságos működésükhöz igénylik a szakértő felügyeletet.